ASTON MARTİN DBX : DÖNÜM NOKTASI


Dönüm Noktası: Aston Martin DBX
Tüm dünyayı saran ‘SUV’ fırtınası güçlenerek devam ediyor. Son bomba tarihinde ilk defa SUV üreten Aston Martin’den geldi!


Son yıllarda gücünü çok ciddi hissettiren SUV fırtınası otomotiv sektörünü her geçen gün daha fazla hakimiyeti altına alıyor. Lamborghini, Bentley gibi markaların dahi karşı koyamayarak SUV model ürettiği sektörde, Ferrari gibi birçok markanın da gelecek planları arasında SUV modelleri bulunuyor. Peki nedir bu SUV merakı? Neden bu kadar SUV modeli üretiliyor? Açıkçası bu ve benzeri soruların kısa cevapları yok. Ama özetleyecek olursak birkaç araç sınıfının özelliğini tek modelde toplamak SUV’ların en büyük silahı diyebiliriz. Örneğin; daha fazla bagaj hacmine ihtiyaç duyan ailelerin tercih edilen station wagon modellerin yerine veya daha fonksiyonel olarak düşünülen MPV’lere iyi bir alternatif oldu SUV’lar. Hatta sedanların geniş iç mekan ve bagaj hacmi vaadine de rahatça karşı koyabildiler. Hatchback modeller kadar sportif ve atak görünen SUV modelleri olduğunu da hesaba katarsak SUV’lara olan talebi daha iyi anlayabiliriz. Tüm bunların haricinde, SUV’ların otomobillere göre daha prestijli görünme ve trafiğe yüksekten bakma eğilimine bağlı olarak daha güvende hissetme gibi psikolojik avantajları olduğunu da unutmamak gerekir. Hal böyle olunca son 4 yılda dünyada SUV satışları yaklaşık yüzde 70, ülkemizdeyse yaklaşık yüzde 80 oranında büyüdü. Gidişat öyle gösteriyor ki bu SUV fırtınası güçlenerek devam edecek. Bu nedenle belki 10 yıl öncesinde ‘asla’ diyen markalar dahi artık SUV pazarına girmek zorunda kalıyor. İşte bu büyük değişime ayak uyduran markalardan biri de Aston Martin!


İngiliz lüks spor otomobil üreticisi Aston Martin, tarihinde ilk kez ürettiği SUV modeli DBX’in prototipinin kamuflajlı fotoğraflarını kamuoyuyla paylaşarak 2018’in son günlerinde büyük sükse yaptı. İngiliz dev, ‘En Teknolojik SUV’ olarak tanıtımını yaptığı DBX modelini  St. Athan tesisinde üretilecek. Aston Martin Lagonda Başkanı ve Grup İcra Kurulu Başkanı Andy Palmer yeni DBX ile ilgili yaptığı açıklamada “Hareket edebilen bir DBX prototipi görmek, ilk SUV modelimizin hikayesinde çok önemli bir bölüm. Bu otomobil bizim St. Athan fabrikasında hayata geçireceğimiz ilk modelimiz olacak ve firmamızın köklü geçmiş hikayesine kalın harflerle yazılacak bir anı olacak” açıklamasını yaptı.
Yeni DBX, dünyanın en zorlu etaplarına sahip Welsh Rally sahnesinde testlerden geçiyor. Bu, DBX’in hem arazi hem de asfalt deneyimlerini en iyi şekilde yansıtması adına önemli bir süreç. Bunun yanında asfalt performansı da dünyaca ünlü Nürburgring’de test ediliyor. DBX, Aston Martin ruhunu tam anlamıyla yansıtma iddiasında. Marka aracı şöyle tanımlıyor; ‘Zarif, dinamik ve sportif yapısının yanında SUV segmentine ihtişamı da getiriyor.’ Teknoloji konusunda da iddialı olan DBX, off-road özellikleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Aston Martin Baş Mühendisi Matt Becker DBX ile yaptığı açıklamada “Bir mühendis olarak, DBX’i geliştirmek gerçekten heyecan verici. DBX, çok farklı bir Aston Martin olacak. Her koşulda testleri gerçekleşecek. Böylece kanaat rozetine layık bir sürüş deneyimi sunacağız” dedi. Aston Martin DBX’in 2019’un son çeyreğinde piyasada olması bekleniyor.

www.instagram.com/onurakcaywww.facebook.com/onurakcayon


Daha yeni Daha eski