NISSAN QASHQAI NASIL BİR ARAÇ?


Nissan Qashqai Nasıl Bir Araç?

Sınıfının öncüsü olarak kabul edilen, Türkiye ve Avrupa’nın en çok satan SUV modeli Nissan Qashqai yenilendi. Cevabı merak edilen soru şu; acaba başarı öyküsü devam edecek mi?

Araçta nelerin değiştiğini veya yenilendiğini anlatmadan önce sanırım vurgulamam gereken birkaç nokta var. Qashqai hem Nissan hem de otomotiv dünyası açısından önemli bir model. Şöyle ki; araç  Avrupa’da sahip olduğu yüzde 10,3’lük pazar payıyla Nissan’ın Avrupa’daki 83 yıllık tarihinin en başarılı modeli olarak öne çıkıyor. Piyasaya çıktığı 2007 yılından bu yana 2,3 milyon adet satan Qashqai, 19 kez “yılın otomobili” seçilirken 80’in üzerinde uluslararası ödül kazanma başarısını gösterdi. Türkiye’de de sınıfının lideri olan Qashqai, C-SUV segmentinde yüzde 22,6’lik pazar payıyla lider pozisyonunu koruyor. Hal böyle olunca rakiplerin gözü Qashqai’nin üzerinde diyebilirim. Bu sınıfta başarılı olmak isteyenlerin rol modeli olan aracın başarı öyküsü devam edecek gibi duruyor. Bu yorumu hem yenilenen versiyonu kullanan biri olarak, hem de satış rakamlarını kontrol eden biri olarak söylüyorum.

Gelelim yenilen aracın detaylarına!  Qashqai'nin toplam uzunluğu 17 mm artarak 4394 mm'ye ulaşırken genişlik 1806mm ve yükseklik 1595mm olarak aynı ölçülerde kaldı. Markanın "Premium Dinamizm" olarak adlandırdığı yeni görünüme kavuşan Qashqai’nin ön yüzünün merkezinde Nissan amblemini çerçeveleyen yeni 'V-motion' ızgarası yer alıyor. Otomobilin yeni tamponunda motor hava delikleri yatay bir görünüm alarak küçülmüş ve tamponda gövde rengine daha fazla yer verilmiş. Ön tamponla bütünleşen yeni ‘V’ formlu ön ızgara, bumerang formlu LED gündüz farlarıyla tamamlanıyor. Aracın yeni kimliğinin belirgin özellikleri arasında farlar yer alıyor. Yeni farlar, araç hızı ve direksiyon açısıyla birlikte çalışan ve viraj içini aydınlatan ‘Adaptif Far Sistemi’ ile desteklenerek gece-gündüz sürüş güvenliğine katkıda bulunuyor. Yenilenerek dikdörtgen bir forma kavuşan ve ön tamponun alt köşelerine entegre edilen ön sis farları ise en çok tercih edilen donanım seviyelerinden biri olan Tekna’dan itibaren standart olarak sunuluyor.


Qashqai’nin yenilenen arka tamponu, çizgileri ve farlarıyla daha modern bir yapı kazanırken bumerang formlu, 3D aerodinamik efekti verilmiş arka farlar dikkat çeken yenilikler arasında yer alıyor. Sürtünme katsayısında küçük bir iyileştirme elde etmek adına farlarda yapılan bu değişiklikler yakıt tüketimi maliyetini düşürüyor. İç kısmı eskisinden daha koyu olan farları ve köpek balığı sırtı anteni Qashqai’nin arka tasarımda sahip olduğu diğer yenilikler. Yeni Qashqai’nin yan görünümündeki en belirgin değişim 17,18 ve 19 inç boyutlarındaki jantların tasarımında ortaya çıkıyor. Sürtünmeyi minimum seviyelere çekecek şekilde tasarlanan yeni jantlar ‘Visia’, ‘Tekna’ ve ‘Sky Pack’ donanımlarında 17 inç, ‘Design Pack’ ve ‘Platinum’ donanımlarında 18 inç, test aracımızda olduğu gibi en yüksek donanım paketi olan ‘Platinum Premium Pack’ donanımındaysa 19 inç olarak sunuluyor.


İç mekandaysa tüm Qashqai versiyonlarında standart olarak sunulan deri yeni direksiyon ilk bakışta dikkat çekiyor. D formlu, altı düz direksiyon simidi araca giriş ve çıkışı kolaylaştırırken aynı zamanda daha sportif bir görünüm sunuyor. Kadran görünürlüğünün yüzde 17 artmasını sağlayan direksiyonun sağ ve sol tarafındaki dört yönlü kumanda düğmelerinin tasarımı da yenilendi. Kokpitteki önemli değişimlerden biri olarak gösterilen Yeni BOSE Premium Ses Sistemi’ni de unutmamak gerek.

Teknik özellikler 
Nissan Qashqai 1.2 DIG-T 
115hp – 1.2 litre
165nm tork
Karma yakıt tüketimi: 5.6 litre
0-100 km/s : 12.9 saniye
Maksimum hız: 173 km/s
Test aracı fiyatı: 176.400 TL
Daha yeni Daha eski